Ton Buijs

Vrij werk Expo 2022:
De foto’s die ik voor deze tentoonstelling heb geselecteerd zijn allemaal samengesteld (gemonteerd). De grote serie van 5 stuks heeft als titel “Hell Is Empty, All Devils Are Here” (citaat van Shakespeare). De foto’s zijn samengesteld met bronzen beelden die ik, om mijn serie te kunnen maken, opgespoord heb met Google om ze dan ter plaatse te gaan fotograferen en daarna natuurlijk met software in de getoonde setting geplaatst zijn, om het verhaal te maken dat ik bedacht heb.
Het verhaal achter al mijn foto’s moet de toeschouwer helemaal zelf maken, ieder zijn eigen verhaal en interpretatie denk ik dan.
Dat geldt behalve voor de foto’s van “Hell Is Empty, All Devils Are Here” ook voor de foto “Broken”.
Het landschap dat ik laat zien op deze tentoonstelling is ook een samengestelde foto, maar waar het   vooral gaat om de sfeer die het uitstraalt.
Fotograaf: Ton Buijs
Ik fotografeer al ruim 40 jaar eerst natuurlijk analoog waar ik de titel bond meester klasse (BMK) zwart-wit mocht voeren. Moest daarna wel behoorlijk schakelen om de digitale fotografie onder de knie te krijgen.
Ik maak graag (ruige of mysterieuze) landschappen en of samengestelde foto’s. Iemand zei dat in mijn foto’s : “altijd iets dreigend of iets van mysterie is te vinden”. Ik kan dat alleen maar beamen ben daar eigenlijk ook altijd naar op zoek.
Maak graag gebruik van alle mogelijkheden die de digitalisering bied, zolang er met fototechnieken is gewerkt, is het voor mij een foto maar die zeker de werkelijkheid niet weergeeft (als die foto’s al bestaan).