Rob van Doorn

Vrij werk Expo 2022:
In tegenstelling tot mijn meestal abstracte werk heb ik in deze expositie gefocust op aspecten van de natuur.
‘Schoonheid’
Met aandacht voor het detail, waarbij de verwondering over de schoonheid van het onderwerp duidelijk naar voren komt. De opnamen zijn gemaakt in de vroege ochtend in de Hatertse Vennen waarbij de dauwdruppels van de libel en waterjuffer, en de kleefdruppels van de zonnedauw het verbindend element is.
‘Biesbosch’
In deze foto heb ik geprobeerd mijn gevoel over de Biesbosch vast te leggen. Het contrast tussen de lieflijkheid en de oerkracht van de natuur in één beeld. Voor mij is dit wat mij in de Biesbosch aantrekt.
‘Beweging’
De drie werken vangen de beweging die continu om ons heen plaats vindt. Het onderwerp (de vogels) zijn hierbij van ondergeschikt belang. Scherpte van het onderwerp leidt alleen maar af van de het uitgangspunt ‘beweging’.
Fotograaf: Rob van Doorn
Voor mij is kunst een van de essentiële dingen in het leven. Creatief zijn is waar het allemaal om draait. Creativiteit is het ultieme ‘loslaten’; doorgaan zonder enige terughoudendheid of houvast. Deze constante zoektocht naar nieuwer en anders, maakt het leven interessant.
Ik heb altijd van fotografie gehouden sinds ik een klein kind was en vele uren doorgebracht in eerst mijn zwart-wit doka, en later in mijn kleuren doka. Mijn passie om nieuw werk te maken houdt nooit op, het brandt alleen maar feller in dit digitale tijdperk. Ik ben naar alle zeven continenten en naar de meest interessante landen gereisd, waardoor ik nieuwe inzichten heb gekregen in verschillende levensstijlen en culturen.
Een foto kan feitelijk, fictief, een metafoor of poëzie zijn. In alle gevallen is het de transformatie van beelden van conceptuele fase naar eindfase, waarbij de emoties van de maker cumuleren. Deze transformatie definieert de fotografische kunstvorm.
Een foto kan in mijn ogen nooit een registratie van de werkelijkheid zijn; er bestaat namelijk geen vaste werkelijkheid. Elk individu creëert zijn/haar eigen werkelijkheid die gekleurd is door standpunt, kader, emotie, levensfase, etc. Door het loslaten van wat men als ‘normaal’ beschouwd kom je verder en daardoor dichter bij je werkelijkheid. Bij mij ligt dat voornamelijk in het meer abstracte werk.