Lex Augusteijn

Vrij werk Expo 2022:
Dit jaar macrofoto’s (tot 1:1) en extreme macrofoto’s (meestal zo’n 5x vergroot).
Door de geringe scherptediepte bij dit soort opnames zijn de extreme macrofoto’s gestackt: meerdere foto’s (soms wel honderden) met ieder de scherpte op een ander deel, worden met software samengevoegd tot een resultaat waarin nagenoeg alles scherp is.
Bord 1
Een extreme macrofoto van een paardenbloem. Hierbij worden structuren zichtbaar die je met het blote oog niet ziet en opent zich een wondermooie wereld.
Bord 2
Extreme macro opnames van bloemen. Van links naar rechts: malva, iris en hortensia. Een prachtige wereld vol kleur en details waar we normaal maar al te snel aan voorbij gaan.
Bord 3
Een macro opname van een vliegje dat toevallig in een paardenbloem zat gevangen.
En twee extreme macro opnames van dezelfde zweefvlieg. Wat een rijkdom aan structuren worden er oneens zichtbaar! Je ziet zelfs dat één van de ogen niet perfect is aangelegd.
Bord 4
Een extreme macrofoto van paracetamol kristallen. Voor het blote oog zijn deze gewoon wit, maar door op de juiste manier gepolariseerd licht te gebruiken, komen de mooiste kleuren en structuren naar voren. Deze “Magic Swan” is onlangs gepubliceerd op de prestigieuze website 1X.com.
 Fotograaf: Lex Augustijn
Ik probeer in mijn fotografie zichtbaar te maken wat met het blote oog niet gezien kan worden. Dit kunnen extreme macrofoto’s zijn van insecten of bloemen, foto’s gemaakt met gepolariseerd licht van kristallen als paracetamol, 360 graden panorama’s die een wereld helemaal om je heen tonen vanuit een ongewoon perspectief, of foto’s van hele korte gebeurtenissen zoals een kogel door een gloeilamp.
Om dit soort foto’s te maken zijn technische hulpmiddelen onontbeerlijk. Ik ontwerp en maak deze meestal zelf. Dit verschaft mij ook de nodige bevrediging, maar het doel is steeds om artistieke foto’s te maken die mensen verrassen.