Jelle van de Voort

Vrij werk Expo 2022:
Een viertal werken is van mij te zien.
Er is een foto met mooi tegenlicht in een beukenbos bij de Amsterdamse waterleidingduinen welke genomen is op een zonnige winterse dag. Wat ik mooi vind aan deze foto is het contrast tussen het zachte licht met gouden gloed en de stevige en donkere contouren van de bladloze beukenbomen. De wandelaarster maakt er een levendige foto van.
Een tweede foto laat een golfballetje zien vlak voordat deze geraakt wordt door de aanstormende golfclub. Het golfballetje en de tee waar het balletje op ligt zijn nog in rust, maar omdat het moment van raken in de laatste fractie van de sluitertijd valt laat deze foto ook de beginnende beweging van balletje en tee zien. Een actiefoto pur sang.
Vervolgens is er een foto gemaakt bij een poel vol met kikkers in namiddaglicht wat mooie reflecties op het wateroppervlak geeft. Na wat geduld komen de kikkers nieuwsgierig terug tussen de waterplanten om te zien wat er aan de hand is.
De vierde foto toont een omgeploegd veld in een Brabants buitengebied. De foto laat de combinatie zien van een mooi regelmatig vorenpatroon en een creatieve oplossing van de ploegende boer aan de zijkant van het veld waar hij geconfronteerd werd met twee paaltjes die in de weg stonden. De uitvoering in zwart wit op geborsteld aluminium voegt abstractie toe aan de foto.

Fotograaf: Jelle van de Voort
Ik fotografeer al meer dan 30 jaar. Om mijn fotografische vaardigheden te verbeteren maar ook om een duidelijker eigen stijl te ontwikkelen ben ik lid geworden van fotoclub De Gender. Mijn sterke punten als fotograaf zijn een goede beheersing van de camera als technisch apparaat en het vermogen om in het dagelijks leven ‘fotowaardige’ situaties te onderkennen. Waar ik nog duidelijk voortgang kan boeken is het sturen van mijn creativiteit en het verder ontwikkelen van een eigen signatuur als fotograaf.
In mijn huidige werk ligt de nadruk vooral op natuur, sport en situaties met mooi licht. Daarnaast probeer ik expressies of gedrag van mensen op aansprekende wijze in beeld te brengen. Mijn foto van een geploegd veld laat bijvoorbeeld iets zien van de gedachtengang van de ploegende boer toen hij twee paaltjes tegenkwam die in de weg stonden aan de rand van het veld.