Toon Mouws

Thema werk Expo 2022:
‘Documentairefotografie’
Voor het thema documentaire fotografie, onder leiding van Jan Nabuurs, heb ik foto’s gemaakt tijdens de opbouw en expositie van het kunst project “LandArtBrabant”. De kunst was opgesteld rond het groot en klein meer in Wintelre. Toegang van 28 augustus t/m 19 september 2021. Van de 19 kunstenaars zijn er enkele intensiever gevolgd bij de voorbereidingen en het opbouwen van hun kunstwerk op locatie.
Door de kunstwerken te fotograferen in de avond heb ik daar eigen elementen aan toe gevoegd die niet te zien zijn als je ze bij daglicht bekijkt. Dat geldt vooral voor het kunstwerk met de latten waar ik doorheen gelopen ben. De belichting is uitgevoerd met een zaklamp waardoor meer focus op het kunstwerk ontstaat. Bij de hand had ik ook nog het geluk dat er onweer activiteit in de lucht zat.
Bij het kunstwerk met de gele latten probeert de man in geel regenpak zich te verschuilen terwijl de andere persoon verstikt zit tussen de latten.

Fotograaf: Toon Mouws
Ik ben rond 1972 begonnen met fotograferen met een Russische Zenith, daarna overgestapt naar Nikon en daar altijd bij gebleven. In mijn doka, op de hooizolder, heb ik veel zwart-wit films ontwikkeld en daar afdrukken van gemaakt. Op de HTS Breda was ik een van de fotografen die zoveel mogelijk studenten activiteiten vast wilde leggen. Tijdens de vakanties gebruikt ik vaak dia film. Het was goedkoper en gaf mooie kleuren.
Vanaf 1995 lid van FC de Gender en sinds 2005 over op digitale fotografie. De digitale fotografie bied vele mogelijkheden voor het bewerken en aanpassen en is minder kostbaar dan de fotorolletjes met ontwikkelen en afdrukken. Ik ben zeer divers in de onderwerpen die ik fotografeer, maar heb geen specialisme. Met de mentor begeleiding blijf je wel langere tijd op 1 doel focusseren. Mijn grootste print op fotobehang is 6,5 x 2,6 meter. Jaarlijks neem ik ook deel aan de Audio Visuele werkgroep. 3 maal heb ik deelgenomen aan Kunst Kijken Wintelre, dat iedere 5 jaar gehouden wordt.