Prixels 23

Prixels nr. 23                                                                                                                dec. 2015

Hobby

Ik ben op een zondagmiddag op bezoek bij een collega: kopje koffie en wat mopperen over de lange winter en ons werk. Op mijn vraag waar haar man is verschijnt er een malicieus lachje op haar gezicht. “Kom maar eens mee naar boven”, zegt ze een beetje geheimzinnig. We gaan de trap op en op weg naar de 2e verdieping hoor ik boven vage mannenstemmen, mompelen, met lachen en uithalen van plezier. Het lijkt op een hoorspel. Dan doet mijn collega een deur open en roept: ” Mogen we even komen kijken?” Wat ik zie slaat mij met stomheid. De hele zolder wordt in beslag genomen door een gigantisch spooremplacement met rails, treinen, overwegen, huisjes , molens en boerderijtjes en knipperende lichtjes in een levensecht berglandschap in miniformaat, en alles in werking. De gordijnen zijn dicht.. Vanaf de zijkanten kijken mij in het schemerige licht 5 heren aan met opgewonden gezichten, in truien en T-shirts. Ik herken ze direct: prof. dr. B. gerenommeerd hartchirurg en hoogleraar te U., Wouter B., landelijk bekend politicus, Marius Z. geneesheer-directeur van het ziekenhuis waar ik werk, Charles S., journalist, en Peter, de man van mijn collega. De verrassing is wederzijds.

Je hebt een hobby nodig, een plezierige en ontspannen bezigheid: om de zorgen van je af te zetten, bij te tanken. Het is een voorwaarde voor je gezondheid en fitheid, geestelijk en lichamelijk, je accu. Samen of met anderen., een spel, je keerzijde, je fantasiewereld, de kunstenaar of topsporter in jezelf. Zoekt de een het in een portie rugby, veldrijden of tuinieren, de ander neigt meer naar iets beschouwelijks en rust: fotograferen bijvoorbeeld. Wij noemen onszelf “amateur”, maar daarmee doen we onze bezigheden tekort, denk ik. De Vlaming spreekt van “liefhebber” en geeft daarmee beter aan waar het om gaat. Want heb je iets ( iemand ) lief, dan is er warmte, lef, bevlogenheid. En zoals dat vaker gaat in de liefde, ook voor zoiets als de fotografie: dan kun je meer dan je denkt, sta je open voor nieuwe ervaringen en proef je de ware voldoening. Dat wens ik je van harte toe voor 2016.

GIO