Prixels 9

Prixels   9

                                                    Korrel

Voor de een is  een korrel een ramp, de ander kan er niet genoeg van krijgen:  het ligt er maar aan  waarover je het hebt.  Die  ene is een onmisbaar, simpel  en ruim voorradig materiaal voor  onze toekomstige energievoorziening : silicium. Zand dus. Maar fataal als je ‘m in je camera hebt: een ferme kras en je lens, sensor of  mechaniek zijn naar de Chalemiezen.  Een korreltje maar, alle reinigingsfoefjes en kwastjes  ten spijt.  En die andere korrel natuurlijk, door de een verfoeid en door de ander juist geprezen : het veelvuldig becommentarieerd  beeldelement in de  discussie over wat wordt genoemd : de uitdrukkingskracht van de foto. Vanwege zijn  – althans beoogde – meerwaarde  ten behoeve van de sfeer. Met als resultaat:  foto’s  als schuurpapier, ruw als het leven zelf, donker, foto’s  die je kunt voelen, die krassen op je ogen en in je ziel. Beelden van een duistere wereld vol dreiging, kil en mistig als een novemberdag in Schotland,  met Clannad aanzwellend op de achtergrond,  goed voor kippenvel en verlangen naar warme soep en whisky bij een knapperend haardvuur .   Van heftige clips tot reclame voor rookworst tot in de ware  film – noir.  Maar  “korrel” is ook  goed bruikbaar bij het vervagen van beelden tot abstractie, puur suggestie.   Foto’s die je op gepaste afstand moet bekijken, die  pas dan het “juiste” beeld bij je oproepen. Zie  “pointillisten” als een Pissaro, met hun Ministeck-achtige gepietepeuter op de vierkante centimeter , in vele kleuren,  een palet van PhotoShop  –  avant –  la – lettre.   De kunstenaars van toen werden er – evenals hun voorgangers – natuurlijk hartelijk om uitgelachen en beschimpt als charlatans.  Maar hun benadering was zeer origineel : een beeld bijna letterlijk “opbouwen” , stip voor stip. Zo fotograferen kunnen wij niet,  maar het omgekeerde is wellicht een bron van inspiratie:  klik ‘m eens aan die filterknop en verras jezelf of  anderen eens met  diverse variaties op “korrel”.

Alleen: gebruik het met mate, anders gebeurt hetzelfde  als met schuurpapier bij veelvuldig en onoordeelkundig gebruik: je foto wordt te “gladjes”.
Alleen : als je naar het strand gaat, neem dan  je ezel, kwasten, verf  en doeken     mee voor een middagje ouderwets “fotograferen” ( = “schilderen met licht”). En je camera :  laat die  thuis, want 1 korreltje: en het is gebeurd.

GIO